Een landelijke fietsroute van 200km van Touraine naar Berry
Loire Streek : De Indre op de Fiets

Bij vertrek uit d’Azay-le-Rideau wordt een omweggetje van zo’n twintig kilometer aangeraden om even te kijken bij de grotwoningen, maar ook bij de mandenmakerij en de daaraan gerelateerde werkzaamheden, in het karakteristieke dorpje Villaines-les-Rochers. Enkele kilometers verder staat de middeleeuwse burcht van Montbazon hoog op zijn rots. In de zomer brengt een dertigtal acteurs, ambachtslieden en conferenciers rondom de burcht een middeleeuws dorp, compleet met alle nijverheid van toen, opnieuw tot leven. Zo duiken groot en klein gedurende een dag de tijd van landsheren en ridders in.


De Indre op de Fiets vervolgt rustig zijn weg door traditionele dorpjes met namen als Cormery, Courçay, Reignac-sur-Indre en Azay-sur-Indre. Er is ook een omweggetje dat naar het kasteel van Chenonceau leidt, via het prachtige tuindorpje Chédigny. Dit is overigens het enige dorpje in Frankrijk dat zich ‘Jardin Remarquable’, ofwel ‘Opmerkelijke Tuin’, mag noemen, vanwege zijn rozen.


Nog even verder, in Chambourg-sur-Indre, is het mogelijk om uw stalen ros in te ruilen voor een ezel (bij Les ânes de Balaam) en zo op ontdekkingstocht te gaan in de natuur rond de GR46 route langs de Indre. Weer 10 kilometer verder verschijnt de indrukwekkende arcitectuur van de Koninklijke burchtstad Loches, een prachtige en handige plek om even een pauze te nemen.


Zo’n vijftien kilometer later ziet u het kasteel van Palluau, met zijn Renaissance gevel, die trots over de Indrevallei uitkijkt. Het landschap is hier zachtjes glooiend en het lijkt alsof de tijd stilstaat.
Vlak voor Buzançais kunt u afslaan richting Argy, een omweggetje dat u naar het station voor het toeristische treintje van Bas-Berry brengt. Dit schattige boemeltreintje uit het begin van de twintigste eeuw neemt u mee op een tochtje door het bos en de weide van het omliggende platteland. Even verder, maar nu richting het zuiden, heeft u de mogelijkheid het land van duizend meren te bezoeken; Het Regionale Natuurpark van La Brenne, waar een tiental fietscircuits doorheen lopen.


Na meer dan 30 km van de route langs de Indre, met aan weerskanten een grandioze groene loper, ziet u Châteauroux, het departementale hoofdstadje op slechts 2 uur reizen met de trein van Parijs. Het stadje is rondom het kasteel van Raoul gegroeid en dankt er ook zijn naam aan. De oude binnenstad met zijn charmante erfgoed is een onontbeerlijke tussenstop. Bij mooi weer kunt u het groene pad door het dal van de Ebbes nemen, en u kunt er zelfs baden en diverse watersporten beoefenen.


De fietsroute gaat vervolgens door het enorme bos van Poinçonnet en eindigd ten slotte op het groene platteland bij Jeu-les-Bois. La Châtre en de glooiende dalen uit de romans van George Sand zijn echter niet ver…
Ga om uw vakantie te plannen naar : www.marandoavelo.nl