Als hoofdstad van de regio Centre-Val de Loire houdt Orléans nooit op zich te ontwikkelen en bezoekers een afwisselend en overvloedig programma aan te

Bij Frac mengen moderne kunst en architectuur zich, liefhebbers kunnen hier terecht voor een artistieke ervaring in een innovatieve architectuur. Het gebouw Les Turbulences – FRAC Centre-Val de Loire, in gebruik genomen in 2013, heeft een interdisciplinair cultureel programma met kunst, architectuur en design, altijd in vervlechting met andere disciplines zoals het theater, muziek, film etc... In oktober 2017 wordt in het Frac Centre-Val de Loire de «La Biennale d’Architecture » geopend, dit evenement heeft de titel « Marcher dans le rêve d’un autre » (een kijkje in de droom van een ander). De biennale presenteert de kijk van meer dan 30 hedendaagse architecten op het bouwen van een gedeelde wereld, een wereld van nabijheden. Deze biennale is verspreidt over meerdere locaties : in Orléans, bij Frac uiteraard, maar ook in de Saint Pierre-le-Puellier kerk, bij Vinaigreries Dessaux (voormalig industrieel gebouw) en tevens in een ander recentelijk geopend heiligdom van moderne kunst; Les Tanneries d’Amilly.

De kathedralen in licht en geluid

De hele zomer lang worden de kathedralen van Tours en van Orléans op betoverende wijze verlicht, zodat ieder architectureel detail van de iconische monumenten belicht, en geaccentueerd wordt. In Tours zorgt Damien Fontaine, bekend van het bekroonde fête des Lumières in Lyon, voor de nieuwe generatie licht en geluid die de indrukwekkende voorgevel van de kathedraal Saint Gatien zal doen schitteren. De kathedraal Sainte-Croix in Orléans wordt veranderd in een droomprojectiescherm waarmee ware levende schilderijen vertoond worden die het verhaal van Jeanne d’Arc in licht zullen vertellen.